IR Verwarming als Bijverwarming

T500

Infrarood verwarming als bijverwarming

Hoe werkt infrarood verwarming als bijverwarming?

Infrarood verwarming als bijverwarming kan voor het milieu en als besparing op kosten een goede keuze zijn.
Pas deze manier van verwarmen toe in bijvoorbeeld een slaapkamer of in ruimtes die u weinig gebruikt.

Infrarood verwarming werkt anders dan traditionele “convectieverwarming” die de lucht in de gehele kamer verwarmt.
Infraroodpanelen geven stralingswarmte af op een bepaalde plek in de kamer, bijvoorbeeld in de keuken of de zithoek.
Zit je in die stralingswarmte dan voelt dat comfortabel aan, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager.

Infraroodpanelen kunnen ook een energiezuinige keuze zijn als bijverwarming in huis bijvoorbeeld in uw televisiehoek.
Ook werkt dat goed in ruimtes die u kort of weinig gebruikt, zoals badkamer of een werkplek die u verder niet verwarmt.

Infraroodpanelen verwarmen je lichaam en niet de lucht. Wanneer u infrarood verwarming gebruikt als bijverwarming heeft het geen zin om
uw paneel aan te zetten wanneer u de kamer niet gebruikt. Zorg er daarom dat u ze alleen aan heeft wanneer u de kamer gebruikt. Hiervoor kunt u een thermostaat met bewegingssensor gebruiken.

Infraroodpanelen verwarmen niet de hele kamer, maar stralen de warmte af naar de plek waar je zit of bezig bent.                                                               Ze verwarmen op een gerichte manier en heel direct.
Dat is energiezuinig en efficiënt. Wanneer u infrarood verwarming gebruikt als bijverwarming blijft het buiten het bereik van de panelen koud.

Je voelt de afgestraalde warmte tot ongeveer 3,5 meter. Wanneer u wel de hele ruimte wil verwarmen met infrarood verwarming moeten meerdere infraroodpanelen tegelijk samenwerken. We noemen dat ook wel hoofdverwarming.

Infrarood paneel als bijverwarming

Een infrarood verwarming als bijverwarming kan het energiegebruik van de hoofdverwarming nu vaak meestal een hr-ketel op gas flink verlagen. Hieronder staan de meest voorkomende gevallen waarin infrarood verwarming gebruikt kan worden als bijverwarming.

Zithoek

De thermostaat van de verwarming kan wat lager en dat bespaart energie, je hebt het door de stalingswarmte toch comfortabel warm door de infrarood verwarming.

Badkamer

Het verwarmen van uw badkamer kan met infrarood verwarming alleen als u er bent. De radiator staat altijd uit of heel laag op bijvoorbeeld de laagste stand. Kort uw infraroodpaneel gebruiken kost veel minder energie dan gedurende een lange tijd uw radiator aan laten staan. Kies hiervoor een infrarood verwarming met snelle opwarmtijd.

Werkkamer

Verwarmen van uw werkkamer waar u maar een paar uur bent. Een korte tijd uw infrarood verwarming gebruiken kost minder energie dan uw hele werkkamer opwarmen met een cv radiator.