IR panelen

T500

IR panelen zijn zuinig en stijlvol

IR panelen zijn de nieuwe manier om te verwarmen net zoals de zon. Dat kan door middel van verwarming met infrarood oftewel IR panelen.

Hiervoor heb je enkel IR panelen nodig. De IR panelen zijn energie efficiënt, omdat ze perfect regelbaar zijn. Bovendien zijn de IR panelen 100% veilig.

Hier lees je alles over infrarood verwarming. Ook lees je waarom IR warmte-panelen met het laagste watt per m2. De toekomst van verwarmen hebben
veranderd.

IR panelen
wat is IR verwarming

Wat is IR verwarming?

IR verwarming is eigenlijk een kortere benaming voor infrarood verwarming. Deze vorm van verwarming vindt plaats door middel van elektrische panelen. Bovendien is deze manier van verwarmen geschikt voor het hele huis.

Net als de zon stralen deze IR panelen warmte uit. Deze worden vervolgens voor het grootste deel opgevangen door de mensen. Maar ook door de objecten en de oppervlakken in een kamer.

Verwarmde objecten slaan warmte tot drie keer langer op dan lucht. Daarna geven deze objecten de warmte op hun beurt weer af aan ruimte. Ouderwetse convectie verwarming, zoals radiatoren en een cv ketel, verwarmt enkel de lucht.

Dit is dus een groot verschil tussen IR verwarming en traditionele verwarming.

IR panelen en ouderwetse centrale verwarming

Bij ouderwetse verwarming circuleert de lucht. Hierdoor is de temperatuur bij het plafond over het algemeen veel hoger dan op de vloer. Een IR verwarmingspaneel verdeelt de warmte gelijkmatig door de ruimte.

Doordat de vaste objecten en oppervlakken de infrarode warmte opslaan. Werken ze als een secundaire warmtebron. Hierdoor wordt het uiteindelijke energieverbruik verminderd. Daarnaast kunnen de panelen natuurlijk worden gevoed met groene stroom.

IR panelen

Verwarmen met straling is slim en zuinig

Het gebruik van IR panelen, die oppervlakken in plaats van lucht verwarmen. Heeft veel voordelen ten opzichte van ouderwetse centrale verwarming. Zo verlagen IR warmtepanelen het risico op schimmel op muren.

Daarnaast vermindert IR verwarming ook allergische klachten. Dat komt omdat er geen stof en bacteriën door de wervelende lucht worden verplaatst. Hier is wel sprake van bij ouderwetse centrale verwarming.

Besparen met IR panelen

Met IR verwarming heb je als gebruiker uitstekende controle over de temperatuur. Ook heb je meer controle over het energieverbruik voor verwarming van de woning.

Uit onderzoek blijkt ook nog dat in een goed geïsoleerd gebouw. Per jaar een aanzienlijke besparing op het energieverbruik mogelijk is. Gemiddeld is deze besparing met IR panelen tot 20% in vergelijking met centrale verwarming op gas.

Bovendien loopt dat percentage op tot zelfs 50% besparing wanneer je het vergelijkt met elektrische convectie verwarming. Die ouderwetse elektrische kachel kan je daarom beter laten staan. Geld besparen met IR verwarming wordt hierdoor een fluitje van een cent.

Waarom kiezen voor goede kwaliteit?

Ondank dat infraroodtechniek al langer bekend is. Hebben de recentelijke ontwikkelingen van IR verwarming. Dit type verwarming geschikt gemaakt voor binnen toepassingen.

Door bijvoorbeeld infrarood panelen van gehard glas te kiezen zijn de mogelijke uitvoeringen enorm. Voor optimaal resultaat en rendement van de IR panelen is het echter wel belangrijk dat de warmtepanelen koopt van goede kwaliteit.

Wat werk goed en wat niet?

Er zijn wat varianten op de markt die niet goed werken. Omdat ze van slechte kwaliteit zijn. Dit zijn meestal de goedkope IR panelen. Hierbij is de deal bijna te mooi om waar te zijn – dat klopt dus ook.

Voorkom dat je alsnog met hoge energiekosten zit en investeer daarom in IR warmtepanelen van goede kwaliteit. De goede panelen hebben tussen de 60 en 70 watt per vierkante meter aan vermogen nodig!

IR panelen

Energie zuiniger dan elektrische warmtepanelen

Nu we het toch over energiekosten hebben, IR panelen zijn in verhouding tot andere elektrische panelen zuiniger. Het rendement kan worden vergeleken. Dit kan door de verhouding tussen de output van IR straling. En de verhouding tot het stroomgebruik te meten.

Hoogwaardige IR panelen zijn ontworpen om zoveel mogelijk warmte over te brengen naar de ruimte. En niet naar achteren of naar de zijkanten. In vergelijking met goedkope elektrische warmtepanelen geeft goede IR verwarming veel meer warmtestraling. En dat bij minder energieverbruik.

Hierdoor kunnen we concluderen dat IR verwarming energie zuiniger is. Ook is het als alternatief mogelijk om IR panelen toe te passen in de vorm van bijverwarming.

 

IR panelen ervaringen van gebruikers

Bovendien zijn er nog meer voordelen te noemen over deze nieuwe manier van verwarmen. Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de ervaringen van gebruikers. Dan valt het gebruiksgemak op. Bij IR verwarming kunnen de panelen namelijk per stuk worden ingeschakeld.

Dat zorgt ervoor dat je eenvoudig per ruimte of plaats de temperatuur moeiteloos kunt regelen. Ook kan de thermostaat bij een IR systeem ongeveer twee graden lager worden gezet. Terwijl je daarmee toch een comfortabel gevoel kunt bereiken.

Ten slotte noemen veel gebruikers de lage kosten van installeren. Die vallen eveneens veel goedkoper uit dan andere vormen van verwarming.

De toekomst van verwarmen zijn IR panelen

Uiteraard zijn niet alleen de IR panelen ervaringen van gebruikers interessant om te behandelen. IR verwarming is tevens de toekomst van verwarmen. Steeds meer huiseigenaren willen hun energie rekening verlagen en bijdragen aan een beter milieu.

Hierom plaatsen ze bijvoorbeeld zonnepanelen. IR verwarming wordt ook steeds vaker een goede optie om aan het milieu te denken.

Een groeiend aantal huiseigenaren verwijdert nu al hun centrale verwarming. Ze schakelen over op onderhoudsarme en elektrische alternatieven, zoals IR panelen. Geleidelijk zal het prijsverschil tussen gas en elektriciteit veranderen. We zien dat aan een versnelde overstap met de nadruk op efficiënte elektrische verwarming.

 

Bij infrarood panelen moet u de stekker in het stopcontact te steken. De panelen werken namelijk op stroom. Dit kan voor sommige mensen een reden tot zorgen zijn.

Want als panelen niet energiezuinig zijn. Dan kom je alsnog voor hoge kosten te staan.

De moderne ir verwarming is overigens juist heel erg zuinig! En wanneer zonnepanelen op je huis hebt, dan behaal je daar nog meer voordeel uit!

Gelukkig is het grootste deel van de panelen zo gemaakt. Dat de gebruikte energie zo efficiënt mogelijk wordt verwerkt. Wel kan het stroomverbruik van een verwarming per model flink verschillen. Daarom is goed advies nodig bij de keuze van de panelen.

Daarnaast is uiteraard ook het wattage van je paneel belangrijk. Natuurlijk heb  je in een slecht geïsoleerde woning heeft een krachtiger paneel nodig. Dan neemt ook het verbruik toe. In een goed geïsoleerd huis kan je soms zelfs met de helft minder vermogen al goed verwarmen.

Met een simpele rekensom kan je het verbruik van infrarood panelen snel berekenen. Hier is dus geen complexe software voor nodig. Op het IR paneel staat precies beschreven hoeveel watt een paneel aan stroom nodig heeft.

Stel dat je een paneel van 600 watt gebruikt. Dan kost dat 0.60 Kilowatt per uur. Vermenigvuldig dit aantal kilowattuur met de de stroomprijs per KwH.

Zo weet je precies wat het paneel ongeveer per uur verbruikt. Dat zal hooguit een paar cent zijn.

 

Hoeveel energie infrarood panelen precies gaan verbruiken? Dat kan per toepassing verschillen. In principe is dit afhankelijk van een aantal zaken. Ten eerste dien je te berekenen hoeveel capaciteit de ir panelen moeten hebben.

Het gaat dan ook om bijvoorbeeld de isolatie. Maar ook om de soort kamer en de uitvoering van de infrarood panelen.

 

In bepaalde kamers is er meer warmte nodig dan in andere kamers. Het verwarmen van een badkamer bijvoorbeeld, vraagt om meer warmte. Dit omdat het niet leuk is om te douchen in de kou.

De isolatie van de woning moet in orde zijn. Wanneer een kamer goed is geïsoleerd. Dan gaat er minder warmte verloren. U heeft dan minder wattage nodig.

Maar bij grotere ramen kan er meer warmte ontsnappen. Hierdoor het warmteverlies weer groter. Dan moet de infrarood verwarming juist weer meer wattage hebben.

 

Met het aanbrengen van ir panelen kan je beginnen met besparen op de verwarmingskosten. Doorgaans is een besparing van tien tot en met dertig procent haalbaar.

De meeste energie kan je besparen door tevens gebruik maakt van een slimme thermostaat. Deze kan de ir panelen zodanig besturen dat je daarmee meer energie kunt besparen. Dat kan bijvoorbeeld door het paneel uit te schakelen als  je niet in de kamer bent.

 

Bovendien is het een misverstand dat infrarood panelen. Moeten worden gebruikt zoals centrale verwarming. De werkwijze van de panelen is toch echt afwijkend.

Met centrale verwarmingen heeft de gebruiker altijd de neiging om de temperatuur te verhogen in de winter.

Dat is bij ir panelen helemaal niet nodig. De lucht in de kamer wordt daarmee immers niet verwarmd. Dit systeem verwarmd direct.

Daardoor is het mogelijk met een lagere temperatuur al het gewenste comfort te behalen. Door eveneens een slimme sturing te gebruiken. Kan je daarmee bovendien het verbruik nog extra laten dalen.