Verwarmen met infrarood stralingspanelen
Elektrische infrarood stralingsverwarmingen zetten stroom om in warmtegolven. Het vermogen van een infraroodstraler wordt in wattage (Watt) aangegeven. Het vermogen van de meest voorkomende infrarood stralingspanelen ligt tussen de 100 en 2000 Watt. Voor gebruik in zeer hoge omgevingen zoals bijvoorbeeld een bedrijfshal zijn er echter ook systemen die een vermogen hebben van 6000 Watt of meer.
Infraroodstralers zijn er in licht en donker stralingssystemen. Licht stralingssystemen gloeien op en kunnen zeer hoge temperaturen op kleine oppervlakken bereiken met hun stralingswarmte.
Meestal is er bij dergelijke systemen een zichtbare verwarmingsstaaf of verwarmingslamel aanwezig die door een gaas is afgedekt om gevaar voor brand of verwondingen te voorkomen. Deze systemen worden vanwege hun stralingswarmte veel ingezet in hoge loodsen en voor het verwarmen van bijvoorbeeld werkplekken in een bedrijfshal.
Donker straalsystemen hebben een variabel oppervlak en zijn vaak uitgevoerd als een infrarood stralingspaneel. Deze panelen zijn er in uitvoeringen met glas, metaal of aluminium en verkrijgbaar in velerlei designs. Infrarood stralingsverwarming is zeer geschikt voor het verwarmen van woonkamers en bijvoorbeeld een kantoor ruimte.
Stralingswarmte en externe invloeden
Afhankelijk van de uitvoering, gewenste temperatuur en efficiëntie hebben infrarood stralingspanelen een oppervlakte temperatuur van 95 tot 150 graden Celsius.
De beschermlaag of afwerking van het verwarmingsoppervlak heeft daarbij geen invloed op de werking maar wel op de geleiding van de stralingswarmte. Er zijn ook infraroodstralers met een lagere paneel temperatuur dan 95 graden.
In dit geval spreekt men van een elektrisch warmtepaneel. Deze panelen hebben een aanzienlijk hoger energieverbruik dan een echte infraroodstraler. Let dus op zaken zoals de stralingswarmte als u zich oriënteert op infrarood verwarming.