Infrarood verwarming rendement

RENDEMENT


Rendement van infrarood verwarming


Het rendement van infrarood verwarming ligt, afhankelijk van de stralingseffectiviteit opgewekt door de oppervlaktetemperatuur, op 86% bij elektrische warmtepanelen en tot wel 97% bij hoogwaardige infrarood verwarming.


Hoogwaardige infrarood verwarming zet nagenoeg alle elektrische energie om in stralingswarmte.


Bij conventionele verwarming met bijvoorbeeld een cv systeem of andere vormen van luchtverwarming ligt deze effectiviteit op gemiddeld 60% en tot maximaal 75%.


Bij infrarood verwarming wordt minstens 86% van de energie omgezet in warmte en bij traditionele verwarmingssystemen is dit gemiddeld 75%. Het geringe energieverlies bij infrarood verwarming komt doordat geen energieverlies plaatsvindt in leidingen en tijdens de convectie.

Anders gezegd is de "werkingsgraad" van infraroodverwarming in vergelijking met conventionele verwarming enorm. Minstens 86% van de gebruikte energie wordt bij infraroodverwarming in warmte omgezet; bij traditionele verwarming is dat gemiddeld maximaal 75%. Deze zogenaamde werkingsgraad neemt nog verder toe bij een hogere paneeltemperatuur.


Hoe efficiënt zijn infraroodpanelen?


De efficiëntie van infrarood verwarming hangt naast de effectiviteit van het paneel ook af van het absorbtiespectrum van het materiaal in de omgeving. Dit klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig:


In een lege ruimte kan de warmtewerking van langgolvige infraroodverwarming afnemen, omdat er minder objecten aanwezig zijn die de warmteenergie opnemen en kan afgeven aan de ruimte. Bij gebruik van infrarood verwarming in een veel gebruikte woon- of kinderkamer of een betegelde badkamer stijgt deze efficientie.


Een ander rendementverhogend voordeel is de mogelijkheid om gericht warmte af te geven. Omdat men met verschillende stralers kan werken kunnen bepaalde gebieden verwarmd worden, terwijl het niet gebruikte deel van een ruimte grotendeels niet verwarmd hoeft te worden.


Dit principe waarbij de verwarming van de omgeving enige graden lager is dan de verblijfsgebieden kan zowel in woningen als grote bedrijfsloodsen tot een toenemend rendement leiden. Een typisch voorbeeld zijn werkplekken in grote hallen. Voor de mensen in het warmtebereik van de infrarood verwarming voelt de omgevings temperatuur aangenaam warm aan, terwijl de rest van de hal niet hoeft te worden verwarmd.


Graag geven onze specialisten uitleg over de vorm van infrarood verwarming die het best aansluit bij uw warmtevraag en de te verwarmen ruimte.