Infrarood verwarming met zonnepanelen

infrarood verwarming met zonnepanelen

Infrarood verwarming met zonnepanelen

Ga klimaatverandering tegen


Infrarood panelen als hoofdverwarming is in goed geïsoleerde huizen een goed en duurzaam alternatief voor verwarmen op gas, zeker wanneer u gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Voor het warm water in uw douche en keuken gebruikt u dan een elektrische boiler of zonneboiler met elektrische na verwarmer. Nederland wil snel van het aardgas af om klimaatverandering tegen te gaan en te besparen op stijgende kosten. De ouderwetse cv ketel zal vervangen worden door diverse vormen van elektrische verwarming.


Infraroodpanelen in combinatie met uw eigen zonnepanelen?


Er wordt wel gezegd dat je met een combinatie van zonnepanelen en infrarood verwarming nagenoeg zonder CO2-uitstoot kunt verwarmen. Hierbij dient wel een kleine kanttekening te worden geplaatst: zonnepanelen produceren ongeveer twee derde van hun stroom in de zomermaanden en een derde van hun stroom in de koudere maanden wanneer u de verwarming gebruikt. Slechts een deel van de zonnestroom zal dus direct gebruikt kunnen worden voor uw infrarood verwarming. Niet alle huizen hebben voldoende dakvlak om met zonnepanelen te voorzien in de benodigde stroom voor de infrarood verwarming, dan kunnen infrarood panelen wel als bijverwarming worden gebruikt.

Infraroodpanelen in combinatie met duurzame verwarmingsinstallatie


Infraroodpanelen zijn zeer interessant in combinatie met een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals bijvoorbeeld een palletkachel of een houtkachel. Een kachel heeft tijd nodig om goed warm te worden, door het gebruik van infrarood verwarming kunt u de kamer vast verwarmen tot de kachel voldoende warmte afgeeft. Ook kunt u uw stookseizoen verkorten door in het voor- en najaar de infraroodpanelen te gebruiken. U hoeft dan niet uw hele kachel aan te steken voor kortdurend gebruik.