Huis verwarmen met infrarood

T500

Huis verwarmen met infrarood voor snelle warmte

Op internet circuleert helaas nog veel informatie die onjuist of onvolledig is. Enerzijds komt dat doordat omdat bepaalde fabrikanten besparingen beloven die in de praktijk niet gerealiseerd kunnen worden. Anderzijds komt dat omdat er bijvoorbeeld uit concurrentie overwegingen. Veel onjuiste informatie over je huis verwarmen met infrarood verwarming in de wereld wordt geholpen.

In dit artikel willen wij een objectieve weergave na feiten geven. De inhoud van dit artikel is mede gebaseerd op de ervaring in diverse Europese landen. Denk hierbij aan Duitsland en Oostenrijk. In deze landen is je huis verwarmen met infrarood al jaren de normaalste zaak van de wereld.

elektrisch verwarmen huisaanzicht
huis verwarmen met infrarood spiegel

De vergelijking luchtverwarming en IR gaat mank

Helaas is de praktijk van het verwarmen van woningen, al jaren gebaseerd op het verwarmen van de lucht. Deze geeft door middel van convectie de warmte weer af aan de woning.

Jarenlang was er veel goedkoop gas voorhanden. Daarbij bestaat er een fijnmazige infrastructuur om gas in elke woning voor handen te hebben. Voor woningen was die gasaansluiting zelfs wettelijk verplicht.

Met het uitfaseren van gas als brandstof voor verwarming, is het gebruik van warmtepompen inmiddels aan een opmars bezig. Net zoals bij de ouderwetse c.v. verwarming is dat opnieuw een vorm van luchtverwarming.

Zoals gezegd moet ook nu weer alle lucht in een woning worden verwarmd en daarmee de bewoners.

Verwarmen op een andere manier

Je huis verwarmen met infrarood panelen is daar in tegen gebaseerd op een geheel ander principe. Namelijk het verwarmen van de objecten in de ruimte in plaats van de lucht.

Ten eerste worden de wanden, vloeren en het meubilair door de infrarood stralen opgewarmd. ten tweede worden de bewoners verwarmd door middel van infrarode straling. De golflengte daarvan is vergelijkbaar met die van de warmtestraling van de zon.

Een infrarood stralingspaneel straalt zoals gezegd de objecten in de hele ruimte aan. Deze reflecteren op hun beurt weer een deel van de straling. Op deze manier zal een kamer na enige tijd van alle kanten warmte afstralen.

huis verwarmen met infrarood slaapkamer
Huis verwarmen met infrarood

Regelgeving over lucht?

De regelgeving voor het berekenen van verwarming. Maar ook de verwarmingsvergelijkingen die worden gemaakt. Gaan nog steeds uit van de principes van conventionele luchtverwarming.

Dat betekend anders gezegd dat; een vastgestelde luchttemperatuur moet worden bereikt in de hele woning. En eveneens moet overal worden verwarmd. Gesteld dat je huis verwarmen met infrarood anders werkt gaat de bestaande regelgeving mank.

Je huis verwarmen met infrarood is een goed alternatief

Wanneer men spreekt over echte infrarood verwarming voor een huis. Bedoelen we verwarming door middel van infraroodpanelen.

Wat zijn nu precies infrarood panelen? Infraroodpanelen zijn rechthoekige platen van een paar centimeter dik. Je kunt ze ophangen aan een muur of aan het plafond. De panelen kun je laten voorzien van een foto of afbeelding.

Het is zoals gezegd belangrijk om te begrijpen dat vaste objecten zoals de muren, plafonds en meubilair. Direct worden aangestraald. Op die manier worden ze verwarmd alsof ze in de zon staan.

Ook geschikt voor kantoor en studeerkamer

Bij luchtverwarming is dat zoals beschreven anders. Luchtverwarming betekend dat de lucht wordt verwarmd zodat die warme lucht de objecten weer kan verwarmen. Daardoor is bij luchtverwarming de temperatuur van de lucht altijd hoger dan de temperatuur van de objecten.

Wanneer je een huis of kantoor verwarmd met infrarood stralen. Kan de luchttemperatuur juist lager zijn dan die van de objecten. Dat is dus wezenlijk anders.

Het is dan ook onzin om te stellen dat de luchttemperatuur in een kamer altijd op 21 graden moet komen, onafhankelijk van de soort verwarming. In Nederlandse regelgeving is dit besef helaas nog niet helemaal doorgedrongen.

huis verwarmen met infrarood panelen
huis verwarmen met infrarood keuken

Het voordelen van je huis verwarmen met infrarood

Bij alle vormen van verwarming is het belang dat er spraken is van een goede isolatie. Doordat bij luchtverwarming juist lucht de drager is van de warmte. Is het in de winter niet slim om een raam open te zetten.

Op dat moment gaat immers direct veel warmte verloren. Nieuwbouw huizen worden daarom vaak luchtdicht gebouwd. Maar dan is er wel een ingewikkeld ventilatiesysteem nodig. Deze systemen werken niet goed als er een raam wordt opengezet.

Omdat bij infrarood de luchttemperatuur lager is. Gaat bij een geopend raam in de winter minder warmte verloren en krijg je geen koude voeten. Wanneer je dus je huis gaat verwarmen met infrarood verwarming. Is natuurlijke ventilatie in een goed geïsoleerde woning meestal voldoende.

Hierdoor vervalt de noodzaak voor een duur ventilatiesysteem. Hiermee draag je direct bij aan een gezonder en prettiger binnenklimaat.

De snelle reactie tijd van infrarood verwarming

Een ander belangrijkste voordeel van infrarood verwarming ten opzichte van luchtverwarming is ook de reactietijd. Wanneer je je huis gaat verwarmen met infrarood panelen is het in een kamer snel comfortabel warm.

Met een luchtverwarming duurt het daar in tegen veel langer om een kamer comfortabel warm te maken.

Om dat tijdseffect te compenseren. Maakt men bij warmte berekeningen van conventionele verwarming. Gebruik van de zogenaamde opwarm­ toeslag. Hierbij ontstaat de overdimensionering van de verwarmings­capaciteit. Dat verhoogt natuurlijk de investeringskosten!

Ook wordt een thermostaat zo ingesteld dat ruim voor de tijd dat de ruimte in gebruik wordt genomen deze wordt opgewarmd. Dat kost dan weer onnodig veel energie.

Je verwarming laag of uit zetten bij infrarood verwarming

Wanneer je je huis verwarmd met infrarood. Is het mogelijk om overdag de verwarming uit of heel laag te zetten als je weggaat. Je kunt hem dan ’s avonds weer aan zetten. Deze verwarming werkt namelijk heel snel.

Wanneer je bijvoorbeeld naar bed gaat. Zet je het infraroodpaneel aan op de slaapkamer. Daarna ga je je tanden poetsen. Als je terugkomt in de slaapkamer is het er warm.

Je hoeft dus kamers die je af en toe gebruikt niet te verwarmen. Maar wil je er wel warmte hebben zijn ze snel temperatuur. Dat scheelt al weer snel een paar euro per jaar.

Voorgaande geldt natuurlijk ook voor een kantoor. Zeker bij het gebruik van flex werkplekken kunnen deze snel en precies naar behoefte van de gebruikers worden verwarmd met ir verwarming. Door de hierboven beschreven snelle responstijd. Kan eenvoudig veel energie worden bespaard.

Met infrarood alleen waar nodig verwarmen in huis

Afhankelijk van de vraag naar warmte in minder gebruikte kamers. Kan het volstaan om de verwarming alleen aan te zetten als die kamer gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer. Deze wordt nu vaak de hele dag verwarmd.

Terwijl de warmtevraag maar twee keer een half uur per dag is. Echter omdat die tijden niet precies te plannen zijn. Blijft de verwarming meestal het grootste deel van de dag aan staan. Zonde van het verbruik!

huis verwarmen met infrarood thermostaat

Je huis volledig elektrisch verwarmen met infrarood

Om woningen volledig elektrisch te maken. Moeten deze zelf ook elektriciteit produceren. Dat is zo bij infrarood verwarming maar ook bij
gebruik een warmtepomp.

Daarvoor is het nodig om zonnepanelen te installeren. Dat kan ook in combinatie met een zonneboiler. Het aantal zonnepanelen natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid benodigde elektriciteit. Je huis verwarmen met infrarood kan dus ook met ” nul op de meter”.

Voor het verwarmen van het warme water gebruik je naast infrarood verwarming op groene stroom bijvoorbeeld een elektrische boiler of warmtepomp boiler. Zo bespaar je direct op fossiele brandstoffen.

 

Je huis verwarmen met infrarood en de kosten

Om een goede vergelijking te maken van de kosten van verschillende soorten verwarming. Moet je niet alleen kijken naar de aanschafprijs. Het is belangrijk alle kosten die je maakt over de levensduur van de installatie te bekijken.

We hebben het dan over de totale investering in verwarming. De zonnepanelen en eventuele tapwater boilers. Maar ook het jaarlijks onderhoud en afschrijving zijn belangrijk.

Een langere levensduur van de installatie leidt tot minder noodzakelijke vervangingen en dus tot lagere TCO. Terwijl IR daarnaast leidt tot meer comfort, gezondheid en gemak. Die zullen voor een gebruiker ook een waarde betekenen. Deze zijn lastiger om in financiële termen uit te drukken.