Energiezuinige bijverwarming

energiezuinige bijverwarming

Bijverwarming met infrarood panelen is slim.

Energiezuinige bijverwarming profiteert u daar al van infrarood verwarming als zuinige bijverwarming? Infrarood panelen kunnen namelijk op een gemakkelijke manier worden toegepast uw interieur.

Met een infraroodpaneel als energiezuinige bijverwarming. Profiteert u tevens van een extra energie besparingen. Zeker wanneer u de kamer temperatuur van uw bestaande verwarming systeem verlaagt.

Last van kou in de winter?

Heeft u ook last van kou in de winter? Gebruik dan vooral een infrarood verwarming als energiezuinige bij verwarming. U profiteert daarmee onder andere van de snelle opwarm tijd.

Op een zolderkamer of bijvoorbeeld een hobbykamer. Staat de verwarming namelijk veelal laag. Of is verwarming vaak onjuist berekend. Juist in deze kamers is het slim om met een elektrische verwarming te verwarmen.

Met een infraroodpaneel verbruikt in het bijzonder ook nog eens veel minder energie. Zeker in vergelijking met andere elektrische verwarming.

Lage verbruikskosten maximaal rendement

De verbruikskosten van deze energiezuinige bijverwarming zijn eveneens interessant. Daarbij is de installatie ten slotte snel en eenvoudig zelf uit te voeren.

Terwijl bij dit systeem de prijs ook nog relatief laag zijn. In vergelijking met een ouderwetse elektrische kachels. Is een infrarood verwarming veel energie zuiniger en daardoor in korte tijd winstgevend.

Energiezuinige bijverwarming als overgangsverwarming

Vooral in het voor- en najaar zijn er grote wisselingen in temperatuur. Juist op deze momenten heeft ouderwetse verwarming veel energie nodig. Uiteindelijk duurt het daarmee ook nog eens lang om uw huis goed op te warmen.

De snelle reactietijd van infrarood panelen daar in tegen. Zorgt juist voor een snelle en voordelige manier om uw kamers op temperatuur te brengen.

Bovendien kan deze energiezuinige bijverwarming veel flexibeler worden gebruikt. U kunt ze immers makkelijk verplaatsen. Tot slot kunnen ze individueel worden geregeld met een bijgeleverde thermostaat.

Energiezuinige bijverwarming vrijstaand?

Infrarood panelen worden gemonteerd aan de wand of het plafond. Ze hebben een vaste stralingshoek. Dit betekent samenvattend dat de warmte altijd in hetzelfde gebiedt wordt afgestraald.

Een infraroodpaneel op een voetsteun of standaard. Kunt u daarentegen verplaatsen zoals u wilt. En ten tweede kan de stralingshoek hierbij makkelijk worden aangepast. Dat kan bijvoorbeeld door direct naar de zithoek of richting uw bureau te stralen.

Wanneer u dan niet volledig tevreden bent met de hoek van warmteafgifte. Kunt u het paneel kortweg bijdraaien of anders verplaatsen en onder een andere hoek gebruiken.

Soorten infrarood panelen

De tijd dat infrarood verwarming lelijk en opvallend was ligt inmiddels gelukkig ver achter ons. De moderne panelen van tegenwoordig zijn in ieder geval net zo dun als een flatscreen televisie. Men heeft ook keuze uit verschillende soorten panelen.

Zo is er de keuze tussen standaard infrarood panelen van metaal. Of anderzijds stijlvolle glazen energiezuinige bijverwarming designpanelen.

Waarom juist infrarood panelen gebruiken

Een infrarood paneel wordt hoe dan ook vaak gekozen vanwege de lage prijs. Daarbij speelt ook het gemak van installatie mee. En natuurlijk het feit dat de panelen erg dun zijn.

Door die genoemde eigenschappen. Kunnen infrarood panelen gemakkelijk en stijlvol aan de muur worden gemonteerd. Of als alternatief hiervoor worden bevestigd aan het plafond.

Infrarood verwarming is dus een goede en moderne manier om uw kamers van prettige warmte te voorzien. De afgelopen jaren is infrarood verwarming sterk doorontwikkeld. Waardoor ze in steeds meer moderne woningen, zowel als hoofd en als bij verwarming worden gebruikt.

Standaard infrarood panelen

Ten eerste kunt u kiezen voor standaard infrarood panelen. Deze panelen worden doorgaans neutraal wit gehouden. Net zoals de kleur van het plafond. Overigens zijn er ook ander kleuren mogelijk.

Standaard infrarood panelen zijn in het bijzonder geschikt als energiezuinige bijverwarming. Ze worden dan met name aan de muur of op het plafond gemonteerd.

Spiegelpanelen met infrarood

Wie liever een minder opvallend infrarood paneel aan de muur wil hangen. Kan dan beter kiezen voor zogenaamde spiegelpanelen. Deze worden dan weer meestal in de badkamer ingezet. Niet alleen om ze zeer snel kunnen verwarmen.

Maar ook omdat ze slechts weinig stroom gebruiken. Bovendien heeft een spiegelpaneel maar weinig ruimte nodig. En kan een dergelijk paneel tegelijkertijd als spiegel dienen. Daardoor heeft bovendien een dubbele functie.

Glazen infrarood panelen

In modernere interieurs komen we steeds vaker glazen energiezuinige bijverwarming tegen. Meestal worden ze geleverd in stijlvol zwart of wit glas.

De voorkant is voorzien van een veiligheidsglas, zodat men zich niet snel kan bezeren. Het glas is overwegend van een mat materiaal gemaakt. Toch zijn ze ook in hoogglans leverbaar.

Aan de achterkant van de panelen is isolatie materiaal aangebracht. Op die manier kan er zo min mogelijk warmte ontsnappen.

De verwarming werkt met een verwarmingselement met een vermogen van 300 tot maximaal ongeveer 1000 Watt. Het wattage is afhankelijk van de ruimte en natuurlijk de gewenste temperatuur.

Speciale design infrarood verwarming

Over een mooi uiterlijk gesproken. Iets duurder, maar zeker zo stijlvol zijn de zogenaamde design infrarood panelen. Over het algemeen hebben standaard panelen al best een mooie uitstraling.

Maar wie echt een luxe uitstraling in de woonkamer wil. Kan een paneel op maat laten maken. Tegenwoordig is het namelijk mogelijk om infrarood verwarming te voorzien van zelf gekozen foto’s en afbeeldingen.

Een infrarood verwarming als kunstwerk

Daardoor heb je niet het idee dat je naar een energiezuinige bijverwarming kijkt. Maar lijkt een paneel meer op een kunst. Bijna iedere afbeelding kan op het paneel worden gedrukt.

In het bijzonder kan men ook zelf foto’s aanleveren. Verder werken design panelen overigens op dezelfde manier als alle andere infrarood panelen. De verwarmingstechniek is precies hetzelfde. U betaald dus alleen extra voor de vormgeving.

Werking van infrarood panelen

Infrarood panelen verwarmen woningen op dezelfde manier als de zon de aarde verwarmt. Bij zonneschijn is er sprake van infraroodstraling. Dezelfde straling vindt plaats bij infrarood panelen.

De warmte wordt echter niet opgewekt met gas en heet water in de leidingen. Maar op elektriciteit. Voordeel is dat deze verwarming veel gelijkmatiger is. Hierdoor zal al bij minder hoge lucht temperaturen een kamer aangenaam warm aanvoelen.

Kortom, deze bijverwarming is enorm energiezuinig.

Hoeveel vermogen is er nodig

Wanneer je een kamer wil verwarmen. Is het belangrijk stil te staan bij de capaciteit van een paneel. Het standaard infrarood paneel heeft meestal een formaat van 60 bij 60 centimeter.

Hoeveel panelen u nodig heeft, is afhankelijk van de grootte van de kamer. Maar ook het soort ruimte en uiteraard de capaciteit van een infrarood paneel spelen hierbij een rol.

Vuistregel voor de badkamer en de woonkamer

De vuistregel is dat het in de badkamer warmer moet zijn dan in de woonkamer. Daarom wordt er bij plaatsing in de badkamer vaak gekozen voor een paneel met een hogere capaciteit. Ook de positie van de panelen speelt een belangrijke rol.

Ook dient men rekening te houden met energieverlies. Bijvoorbeeld door slecht geïsoleerde muren of doordat er veel ramen in de te verwarmen ruimte aanwezig zijn.

Slechte isolatie betekend meer vermogen

In het geval van een slecht geïsoleerde woningen, heeft men ongeveer 20% tot 30% extra vermogen nodig. Dat is een groot verschil met een nieuwbouw woning. Vraag daarom altijd advies van een van onze ervaren adviseurs. Dat is zeker aan te raden wanneer men infrarood panelen als hoofd verwarming wil gaan plaatsen.

Infrarood bijverwarming kopen

Kies bij de aankoop van een infrarood verwarming voor een bekend merk. Vaak zijn de onbekendere merken ook meteen de goedkopere merken. In goedkopere producten maakt men doorgaans gebruik van slechtere materialen. Daarbij wordt er gekozen voor minder zuinige verwarmings elementen.

De mate van stralingswarmte van een infraroodpaneel is afhankelijk van de zogenaamde oppervlakte temperatuur.

Bij de goedkopere merken infrarood panelen is de oppervlakte temperatuur laag. Bovendien gaan deze verwarmings elementen veel minder lang mee. Dat betekent dat de panelen wel beperkte stralingswarmte geven. Maar dat de temperatuur veel hoger moet liggen om een kamer volledig te te kunnen verwarmen.

Dit gaat ten koste van de energie besparing die te realiseren is. Bovendien gaan goedkope panelen een stuk minder lang mee. Kies daarom voor een infraroodpaneel met een hoge oppervlakte temperatuur. Dat tevens voldoende isolatie gebruikt en is voorzien van kwalitatief goed warmte reflecterend materiaal.

Het voordeel van infrarood verwarming is dat de panelen zeer gemakkelijk te installeren zijn. Daarbij zijn ze in veel situaties inzetbaar zijn.

Zuinige elektrische bijverwarming

Bent u dus op zoek naar een zuinige elektrische bijverwarming? Dan is infrarood verwarming een perfecte keuze. Ze zijn samengevat een uitstekende vervanging voor traditionele verwarming zoals gas of CV.

Veel mensen denken onterecht dat infrarood verwarming hetzelfde is als een gewone elektrische kachel. Of lijkt op een goedkoop stroom verslindend elektrisch warmtepaneel.

Daardoor bestaat ten onrechte het beeld dat elektrisch verwarmen duur is. Dat is echter aantoonbaar onjuist. Zeker wanneer u kiest voor de juiste infrarood verwarming. En u deze daarbij op een goede manier gebruikt.

Verbruik tegenover kosten

Voor iedere soort verwarming geldt natuurlijk: hoe lager het verbruik, hoe lager de kosten.

Bij infrarood verwarming worden de stookkosten bijgevolg uitgedrukt in het verbruik van elektriciteit. Deze kosten bestaan alleen als er verwarmd wordt. Juist wanneer u infrarood panelen doelmatig inzet. Daarmee bedoelen wij in combinatie met een goede thermostaat.

Zullen zowel het verbruik als de stroomkosten positiever uitvallen dan bij een traditioneel verwarmingssysteem met gas. Natuurlijk zijn de kosten wel afhankelijk van de prijs van uw stroom. Daarbij geld natuurlijk, hoe lager die is hoe beter.

Heeft u zelf zonnepanelen? Dan bent u uiteraard nog voordeliger uit.

Uw verbruikskosten berekenen

Om de kosten te berekenen van energiezuinige bijverwarming met IR panelen. Moet u uiteraard eerst het verbruik bekijken. Om het verbruik vooraf te kunnen inschatten moeten wij bijvoorbeeld weten wat uw warmtevraag precies is.

Die warmtevraag is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn de grote van de kamer, maar ook de plafondhoogte en toegepaste isolatie van belang. Daarnaast zijn ook het aantal buitenmuren bepalend voor de benodigde warmte.

Uiteraard zijn ook de buiten temperatuur en het gewenste comfort belangrijk in de uiteindelijke berekening.

Prijzen van energiezuinige bijverwarming

De prijzen van een energie zuinige bijverwarming. Zoals in de vorm van een infraroodpaneel. Kunnen per soort paneel behoorlijk uiteenlopen. Bovendien dient men ook rekening te houden met de toekomstige verbruikskosten.

Doorgaans zijn die overigens een stuk lager dan bij traditionele verwarming. Bij het plaatsen van uw Infrarood panelen dient, zoals eerder gezegd altijd correct geïnstalleerd worden. Bent u niet zeker van uw zaak. Dan adviseren wij u zeker de hulp van een ervaren vakman in te schakelen.

Meer weten over toepassing en gebruik?

Wilt u meer informatie over de toepassing van energiezuinige bijverwarming in uw huis. Of bent u gewoon nieuwsgierig naar het uiterlijk van de verschillende infrarood panelen?