Infraroodpanelen in een vakantie woning

Infraroodpanelen in vakantie woning

Infraroodpanelen in vakantie woning

Infrarood panelen in vakantie woningen

Heb je een vakantiewoning en woon je er slechts enkele weken of maanden per jaar in? Of alleen in het weekend? Misschien verhuur je het vakantiehuisje de rest van de tijd. De vraag is hoe verwarm je de vakantiewoning?

Feit is dat een vakantiewoning bijna nooit permanent bewoond is en dus vaak leeg staat. In koude maanden koelt het huisje snel af als je er zelf niet bent. Vermijd hoge kosten voor verwarming in je vakantiehuis!

Conventionele verwarming systemen zoals een warmtepomp, gas verwarming of olie verwarming hebben hogere aanschaf- en onderhoudskosten in vergelijking met een elektrische infrarood verwarming.

Leidingsystemen zijn ook gevoelig voor vorst en het risico op waterschade neemt toe. Tijdens een spontaan bezoek moet het verwarmingssysteem eerst worden opgestart. Dit duurt vaak lang om de gewenste temperatuur te bereiken. Kies de juiste verwarming voor je vakantiewoning en je bent gegarandeerd van deze problemen af.

Infrarood verwarming voor je vakantiewoning, vraag deskundig advies!

Infrarood verwarming in een vakantie woning in de slaapkamer

Verwarm je vakantiewoning goed in de winter met een infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstralen. Infrarood verwarming is stralingsverwarming die onder de directe verwarming gerekend wordt.

Net zoals de zon geeft de straling van infrarood verwarming een directe en prettige warmte af. Ze zijn flexibel in gebruik en binnen ‘no-time’ heb je je vakantiewoning in de winter opgewarmd. Met een infrarood verwarming heb je geen onderhoudskosten, wel zo prettig.

Uiteindelijk, behalve de investering in de infrarood panelen, maak je alleen kosten voor verwarmen als je ook daadwerkelijk in je vakantiehuisje aanwezig bent. Of als je de infrarood verwarming automatische inschakelt om je te beschermen tegen vorstschade. Schade aan waterleidingen wil je vermijden.

De infrarood verwarming kun je digitaal en op afstand bedienen via de app. Je kunt ook een minimum temperatuur programmeren wanneer de verwarming aan moet gaan. Je hebt alles zelf in de hand.

Waarom een infrarood verwarming in je vakantiehuis de beste beslissing is

• De aanschafkosten voor een infrarood verwarming is lager in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

• Eenvoudige installatie.

• Je bespaart op een dure en tijdrovende installatie van een open haard, boiler en leidingsystemen.

• Je bespaart voor je vakantiehuis op regelmatige onderhouds- en servicekosten. Met een infrarood verwarming heb je deze kosten namelijk niet.

• Je bent niet afhankelijk van gas.

• Een infrarood verwarming is altijd een goede investering. Deze investering is niet gebonden aan een specifieke locatie en kan eenvoudig worden verwijderd en ergens anders worden gemonteerd.

• Je hebt geen stookruimte nodig. Deze ruimte kan voor andere doeleinden worden gebruikt!

• Gemakkelijke bediening, ook op afstand met de handige app.

Voor een elektrische kachel heb je geen waterleidingen of een gas leverancier nodig. Ieder huis heeft een stroomaansluiting, dat is het enige wat je nodig hebt om een infrarood verwarming aan te zetten.

Infrarood verwarming in een vakantie woning aan de keukentafel

Rekenvoorbeeld van de kosten voor ir verwarming voor vakantiewoning

Als eigenaar van een vakantiehuisje zijn er twee verschillende kostenfactoren. De aanschafkosten voor infrarood verwarming en de verbruikskosten.

Om de aanschafkosten te berekenen, moet eerst de vereiste warmtebehoefte worden berekend. We hebben dit voor een klant gedaan. Deze berekening nemen we als voorbeeld.

We hebben een vakantiehuis aan een meer in Zoutelande:

• Het huis is uit het bouwjaar 1978.

• Het heeft een 20 cm dikke bakstenen muur.

• Een kelder, die gedeeltelijk verwarmd is.

• De binnenmuren bevatten een 2 cm dikke laag klei als bepleistering. De klei dient als isolatie.

Een thermisch vermogen van 45 watt/m3 is gebruikt voor de berekening, omdat het huis aan een meer ligt. Bovendien moest een buffer worden ingecalculeerd voor de koudere dagen van het jaar.

Het vakantiehuis moet altijd warm zijn, aangezien ook voorbijgangers overnachten. De gasten kunnen onaangekondigd verschijnen, waardoor de verwarming een snelle en hoge prestatie moet leveren.

De waarde van 45 watt/m3 is vergelijkbaar met een slecht geïsoleerde serre. Op veel plaatsen zijn er vrijstaande buitenmuren.

Het vermogen van 45 watt/m3 is niet van toepassing op alle kamers in het vakantiehuis. Voor iedere kamer wordt daarom een afzonderlijke warmtevraag berekening gemaakt. Dit noemen we de warmtebehoefte per kamer.

Onderstaande tabel bevat de verschillende berekeningen per kamer.

Ruimte m3 watt

Living 28,75 1438

Keuken 10,58 476

Slaapkamer 12,65 569

Badkamer 6,9 498

Hal 3,45 155

Totaal 62,33 m3 3.136 watt

Woonkamer

Verwarming voor de woonkamer in het vakantiehuisje is 45 watt/m3.

Een 1.250 watt infrarood verwarming is aan de muur voor de woonkamer geïnstalleerd.

Zithoek in woonkamer

In de woonkamer van de vakantiewoning is kleine zithoek. Deze heeft uitzicht op het meer middels een panoramisch raam. Voor extra comfort is een kleine verwarming van 400 watt aan de muur geïnstalleerd. Dit geeft een aangename warmte als je in de hoek zit te genieten van het fantastische uitzicht.

Deze kleine infrarood verwarming werkt als een bureauverwarming. Deze is bedoeld om het beengedeelte van de kleine zithoek te verwarmen.

In tegenstelling tot de 1.500 watt infrarood verwarming die in de woonkamer hangt, wordt de kleine extra verwarming niet geregeld met een thermostaat, maar met een countdown-timer.

Op deze manier vermijdt je eenvoudig onnodige elektriciteitskosten als gasten vergeten de infrarood verwarming uit te zetten.

Slaapkamer

Verwarming voor de slaapkamer in het vakantiehuis: vermogen 40 watt/m3.

De slaapkamer is erg klein, 12,65 m3. Plafondmontage is hier gewenst. Deze is ter hoogte van het voeteneinde geïnstalleerd om directe straling op het hoofd te voorkomen.

Een vermogen van 506 watt bij 40 watt/m3 is berekend voor de slaapkamer. Er is gekozen voor een 600 watt infrarood verwarming.

In de slaapkamer heeft de klant een lagere basistemperatuur nodig dan in de woonkamer. Anders gezegd, de warmtebehoefte in de slaapkamer is lager dan in de woonkamer.

De infrarood verwarming aan het plafond in de slaapkamer zorgt er tevens voor dat het bed altijd droog is. Dit voorkomt schimmelvorming.

Badkamer

Verwarming voor de badkamer in het vakantiehuis: vermogen 45 watt/m3 + 60% extra vermogen.

We berekenden 45 watt/m3 voor de basistemperatuur van 19°C. De badkamer is klein. Tijdens de vakanties zijn er geen vaste tijden waarop de badkamer langdurig in gebruik is. Een infrarood verwarming van 600 watt is geïnstalleerd voor 6,9 kubieke meter.

Het benodigde vermogen voor de badkamer is met 60% verhoogd, waarom? Overdag houd je een bepaalde basistemperatuur in de badkamer aan middels de thermostaat. Als de badkamer gebruikt wordt, moet deze in een keer snel verwarmen. Daarom is gekozen voor een krachtiger infrarood paneel om deze ruimte te verwarmen.

Keuken

Verwarming voor de keuken in het vakantiehuis: vermogen 45 watt/m3.

Een 600 watt werd ook in de keuken geïnstalleerd voor 10,58 kubieke meter, omdat exact dezelfde infrarood verwarming niet beschikbaar was bij dezelfde fabrikant voor het vereiste vermogen van 476 watt. Een groter vermogen is in basis niet verkeerd.

Het verbruik neemt niet toe, omdat je de kamer sneller kunt opwarmen met een hoger rendement. Anders gezegd, de looptijd wordt verkort en de verwarming schakelt eerder uit dan bij een kleinere verwarming. De verwarmingstijd wordt ook verkort bij het koken in de keuken. Het kooktoestel of de oven geven ook warmte af!

Infrarood verwarming in een vakantie woning in de keuken

Hal

Verwarming voor de gang in het vakantiehuis: de hal van het vakantiehuis is slechts een kleine doorgang met open deuren naar alle kamers. De infrarood verwarmingen in alle andere kamers zenden genoeg warmte in de kamers uit. Deze warmte bereikt ook de hal.

De gang wordt op deze manier gedeeltelijk verwarmd. Indien gewenst, kan je hier natuurlijk ook een kleine infrarood verwarming installeren, maar dit hebben wij niet gedaan.

Kosten voor verwarming in het vakantiehuis, afhankelijk van de fabrikant (exclusief thermostaten, bediening, kabels en installatie):

Prijs/watt Kosten

€ 0,50 – 1,20 € 1740 – 3763*

* Dit zijn de kosten van de aanschaf van de infrarood verwarmingen met een totaalvermogen van 3.136 watt. Hier komen de kosten nog bij van de thermostaten, bedieningselementen, kabels en installatie (indien nodig).

Hoe kan ik mijn infrarood verwarming op afstand bedienen in de vakantiewoning?

Om het infrarood verwarmingssysteem in je vakantiehuis op afstand te bedienen, heb je een permanente stroomvoorziening nodig. De infrarood verwarming moet minimaal bestuurbaar zijn via een digitale kamer thermostaat en verbonden zijn met een centrale bediening of een basisstation.

Gebruik de handige SmartHome App

Bescherm je vakantiewoning tegen vorst in de winter! Dit kan heel eenvoudig met de digitale SmartHome App. Op afstand bedien je de thermosstaten gemakkelijk, activeer je een programma en zet je de vorstbeschermingsmodus aan.

De vorstbeschermingsfunctie is erg praktisch. De infrarood verwarming gaat alleen aan zodra de temperatuur onder een bepaald niveau zakt.

Moet ik mijn vakantiewoning wel of niet verwarmen?

Of je een vakantiewoning wel of niet moet verwarmen hangt af van de locatie. Ligt het huisje aan een meer, of staat het op een hoge berg in de sneeuw, of juist in de zon? Zelfs in Spanje dalen de temperaturen in januari tot ongeveer 6°C.

Een infrarood verwarming is zeer handig in het gematigde mediterrane klimaat van Spanje met milde winters en hete zomerdagen.

Infrarood verwarming voor uw vakantiehuis? Vraag advies aan onze infrarood verwarmings-experts.

Infrarood verwarming in een vakantie woning als wand paneel

Wat is Infrarood verwarming?

Een infrarood verwarming werkt met onschadelijke infrarode warmtestralen, net als de heerlijke zonnestralen, die de kamer verwarmen. Infrarood verwarming zendt ook directe warmtegolven naar je muren, meubels, apparatuur en mensen.

De warme infraroodstralen weerkaatsen overal op, zodat je huis of kantoor op een natuurlijke manier sneller en gemoedelijker warm wordt. Net als de zon wordt de muur of een meubelstuk ook opgewarmd. De opwarming van wanden en objecten zorgt voor een extra stijging in kamer temperatuur van 2 tot 3 graden tov de ingestelde temperatuur op de thermostaat. Infrarood panelen sluit je aan op elektriciteit en de energie wordt omgezet in warme infraroodstraling.

Verwarming in je vakantiehuis is belangrijk

Het is niet altijd gemakkelijk om een comfortabele temperatuur in het vakantiehuis te krijgen, omdat je geen energie wilt verspillen als je er zelden bent.

Wij raden de volgende drie punten aan om je vakantiehuis ideaal te verwarmen.

• Infrarood verwarming met de Smart Home App.

• Isoleer je huis goed.

• Gebruik natuurlijke verwarming, zoals zon om in de koude maanden te voorkomen dat je huis vochtig wordt.

Laatste berichten